Izi pizi poširano jaje

Bili ste vredni i jutros ste otišli u pekaru po vruć i hrskav banet i sada jedva čekate da pripremite neki ukusan i zdrav doručak? Evo sjajnog predloga naše @slatkadomacica koji će se dopasti svima:

Izi pizi poširano jaje

Ako nešto volim, to je da ugađam sebi. Ovo je nešto što ne jedem tako često ali kad mi dođe, ja sebi napravim kompletan ugođaj. Oduvek sam bila tim rovita jaja, tvrdo kuvana me nikada nisu privlačila. Poširana jaja su moj omiljeni način pripreme istih jer je jaje rovito, nema dodatih masti i sve to nekako bude kremasto kao što ja to volim.

U 90% slučajeva ih jedem baš na ovaj način: parče dobrog hleba, preporučujem bilo koji od 5 vrsta baneta iz @lulu_pekare (kad nije svež volim da tostiram), avokado namaz, poširano jaje i par začina, meni je ovo bogovski!

Da bi vam poširana jaja uspela, ispratite dobro sledeće korake:

1. U jednoj šerpi ne bi trebalo više od 4 poširana jaja odjednom da se pravi, bude im tesno, osim ako ne spremate u loncu za sarme recimo.

2. Šerpu napuniti vodom i staviti na ringlu. Kad primetite da se bliži ključanje i vidite da se prave balončići, tada je trenutak kada dodajete 1 kašiku sirćeta i kratko promešate.

3. Čim se voda umiri, dodaju se jaja na sledeći način: svako jaje koje planirate da poširate, mora biti u zasebnoj činiji. Jaja zatim polako ulijete u vodu, gledajte da ne padaju sa visine već da ih lagano ubacite što bliže vodi.

4. Čim su jaja u vodi, šerpu sklonite sa ringle, stavite poklopac i tako ostavite tačno 4 minuta. Uz pomoć cediljke ih polako izvadite i to je to.

Za avokado namaz samo viljuškom izgnječim avokado, dodam limun, so i biber. Ko voli može dodati i beli luk, papriku, paradajz…ma sve po ukusu.

Kada sastavim sve, jaja na kraju posolim, pobiberim i dodam par zrna crnog susama ali to je više radi fore i zato što mi se sviđa kako izgleda, ne pravi razliku u ukusu, bar ja ne primećujem.

Ovaj doručak je odličan izbor za dobar početak dana jer je avokado tu da obezbedi zdrave masti i mnoštvo magnezijuma, a naš banet pobrinuće se za unos proteina, savršenu hrskavost i punoću ukusa.